Čo si budeme navrávať. Zdravé grilážky proste neexistujú, nech si ich nazveme akokoľvek. Jediné, čo môžeme urobiť, je trošku upraviť recept a s prižmúrením oboch očí to nebude až tak kalorické, ako s tým ohromným množstvom masla, čo tam pôvodne ide. Keďže doma príliš neuznávame biely cukor a polotovary (ako napríklad salko), rozhodla som sa skúsiť to trošku inak, ako v tradičných receptoch, keďže grilážky milujem. Ich chuť je jedinečná a povedala som si, že ich tento rok proste skúsim urobiť na môj spôsob a basta.
Vychádzala som z receptu na slaný karamel, ktorým plním makrónky, takže som si bola istá, že to ide aj bez salka a tony masla 😀 Plnka je krásne vláčna a stuhne aj pri izbovej teplote, nerozteká sa. Chuť opražených orieškov tomu dodá ten správny šmrnc a kým to tu o druhej v noci píšem, som stihla zjesť asi zo desať kúskov, a rozhodne s tým neplánujem prestať 😀 😀 😀 Tak poďme na to!
Ingrediencie
- 200 g vlašských orechov
- 300 g trstinového cukru
- 200 g 33% smotany
- 1/2 čl himalájskej soli (ak chcete slaný karamel, dajte 1 čl soli)
- 1 kl sušenej mletej vanilky
- 50 g masla
- 3 ks tortových oplátok
Postup
- Orechy poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť na 200 stupňov cca 9 minút. Potom preložte na čistú utierku a šúchaním zbavte šupiek. Ak na orechoch zostanú šupky, vôbec to nevadí. V mixéri polovicu rozmixujte a druhú mixujte kratšie, aby zostali väčšie kúsky.
- Cukor nechajte pomaly rozpustiť na tekutý karamel. Smotanu medzitým zohrejte pod bod varu a vlejte do karamelu, pridajte vanilku a soľ (v mažiariku pomletú na prášok, aby sa rýchlejšie roztopila) a miešajte, kým sa všetko úplne nespojí a neroztopí. Nezľaknite sa, riadne to zasyčí a začne bublať. Odporúčam cukor topiť na strednej teplote, aby vám nezhorel.
- Keď už máte všetko kompaktné a roztopené, pridajte mleté vlašské orechy, odstavte zo sporáka, pridajte maslo a miešajte, kým sa neroztopí.
- Karamelovo-orechovú masu necháme (najlepšie na balkóne) jemne vychladnúť, ale kontrolujeme, aby úplne nestuhla, ťažko by sa natierala na oplátky. Zatiaľ si pripravíme tortové oplátky.
- Orechovú plnku si rozdelíme na dve rovnaké časti (stačí v miske stierkou) a začneme natierať na prvú oplátku rovnomernú vrstvu až po okraje. Prikryjeme druhou oplátkou a znovu natrieme ďalšiu vrstvu plnky a zakryjeme poslednou, treťou oplátkou.
- Zaťažíme knihami a necháme úplne vychladnúť. Netreba ich dať do chladničky, pri izbovej teplote to pekne stuhne.
- Po stuhnutí nakrájame na tvary, aké sa nám páčia. Môžete na štvorce a z nich trojuholníky, alebo obdĺžniky ako ja, alebo malé kocky..to už je len a len na vás. Môžete robiť aj jednoposchodové grilážky. Budete ale potrebovať o jednu oplátku viac. Dobru chuť !
Tak toto mi chýbalo už ROKY!! Grilažky robievala zásadne moja babka a som presvedčená o tom, že zdĺhavejšou metódou zahrňujúcou „dobroty“ ako salko, extra cukor, kopec masla a iné im podobné..no mne aj tak najviac chutili! 🙂 Keď som zbadala tento superrýchly a jednoduchý recept, povedala som si, že to skúsim (ešte jeden posledný pred Vianocami a ozaj koniec :)) a Miriam..začínam ťa podozrievať, že recept máš od mojej babky (mimochodom ku mne sa nikdy nedostal..)! :)) Chuť je na nerozpoznanie! Ďakujem za super recept a zakladám k ďalšim vianočným..krásne sviatky prajem! 😉
Hahaaaa….tak teraz si ma extreeeemne potesila!!!!! Ja som sa tych grilaziek nevedela dojest tiez doma 😀 A teda, lahsie sa mi jedlo, ked som vedela, ze su bez salka a skoro bez masla 😀 A tiez ma milo prekvapilo, ze na chuti to nijako nebolo citit 😀 Ked som ich zacala tak „od oka“ robit, stale som v rozpakoch cakala na to, kedy stuhnu a budem ten „zazrak“ moct ochutnat, ze ci sa to vobec bude dat jest 😀 tak zelam vsetko dobre do Noveho roku a nech nam to vsetkych zdravo pečie 😀 😀 😀
Dalsi skvely mlsotny recept do zbierky! Vcera zlepene, dnes uz zjedene 🙂
Dakujem.
…s radostou :-* strasna zavislost to je u nas…sviatky bez grilazok nie su sviatky 😀 😀
Mirka, ja ich takto robievam bežne (len bez soli). Mama ich včera ochutnala a pýtala sa,ze prečo ona ich nemáva take dobre (robieva ich so salkom a celou horou ?). Este navrch pokvapkám horkou čoko ?
*herou (nie horou ?)
😀 no paradicka…ono to salko nema az tak dobru karamelovu chut, ako realny karamel 😀 pozdravujem maminu 😀
Pingback: Vianoce budú. Bodka. – lapetitemary.sk