Medovníčky

Musím sa priznať, že ja a medovníčky sme doteraz mali taký vzťah, že som ich akurát tak rada jedla. Tento rok som sa rozhodla, že im predsa len dám šancu a skúsim si vymyslieť vlastný recept, ktorý by bol ušitý na mieru nám a našim potrebám. Receptov na medovníčky je asi miliarda, ale ja som chcela taký ten svoj, ktorý potom raz odovzdám Miuške a ona ich bude piecť svojim ďeťom a vnúčatám 😀 Veď to poznáte 😀 Keď už doma niečo pečiem, všetci oceníme, keď to nie sú iba prázdne kalórie. A teda môj hokus – pokus sa podaril!

„Piškóta“ Maťka z foodblogu Stvory z kuchyne bola na horúcej linke a ako také trdlo som s ňou konzultovala každú blbosť. Hlavne som chcela, aby boli mäkké!!! Mno a dozvedela som sa, že základ je v tom, aby ste medovníčky nepiekli príliš dlho a hneď po upečení premiestnili na studený plech. Akonáhle vychladnú, treba ich zatvoriť do vzduchotesnej nádoby. Čiže žiadna veda, len to treba vedieť. Moje prvé medovníčky majú už 4 dni a sú krááásne mäkučké, ako pampúšiky.

Prvé boli chuťovo veľmi diétne.. čo si budeme hovoriť, málo sladké, ale chcela som prísť na to, kde je to naše „sladké minimum“. Našli sme ho a sme spokojní. Tieto posledné už sú podľa mňa akurát sladké pre deti, im tie 2 pl muscovada k medu úplne stačia. Pre nás dospelákov najbližšie možno ešte 1-2 pl muscovada pridám. Je to skvelý pocit, keď pod rukami miesite cesto a vlastne ani neviete, čo z toho vznikne.. Takto nejako sme sa s maminou cítili dnes, keď sme si vymysleli vlastný recept na linecké koláčiky. 😀 A bude aj foto s „hulákom“, ako by Miuška povedala 😉 Tak poďme už k tomu receptu..

Ingrediecie

  • 100 g ražnej múky (dávam chlebovú tmavú)
  • 100 g špaldovej polohrubej múky
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g špaldovej hrubej celozrnnej múky
  • 100 g pomletých orechov
  • Štipka soli
  • 140 g medu
  • 4 – 5 pl muscovado cukru (= Keď ale robíte pre detičky, 2 pl sú úplne postačujúce. Keď si k tomu prirátate ešte aj bielkovo-cukrovú polevu, sladkého je habadeeeej..)
  • 1 čl perníkového korenia (môžete si ale rozdrviť aj 4 klinčeky, 1 guličku voňavého korenia, ½ kl mletej vanilky, 3 guličky z tobolky kardamónu, ½ kl nastrúhaného muškátového orieška)
  • 1 čl cejlónskej škorice
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 80 g masla
  • 2 vajcia

Postup

  1. Dáme si do misky maslo, med a cukor roztopíme nad parou. Pokiaľ nám zmes chladne, navážime si sypké suroviny. Do vlažnej tekutej zmesi pridáme vajcia a jemne zašľaháme metličkou, aby sa hmota zmenila na peknú kompaktnú. Vyzerá ako taký tekutejší rôsol 😀
  2. Všetko vylejeme do sypkej zmesi a stierkou, alebo vareškou poriadne premiešame. Keď sa začne pekne lepiť, vyklopíme na pomúčenú dosku (ak treba) a vymiesime cesto do guličky. Má byť jemné, vláčne a na dotyk mäkké. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke. Stačí aj pol hodinka – hodinka, aby trošku zatuhlo. Ja nie som moc na recepty, kde treba čakať celú noc a teda ani toto cesto nemám odskúšané, keď je odstáte celú noc.
  3. Cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu znovu zabalíme do fólie, aby nám neoschla. Druhú položíme na fóliu, ktorú sme si rozprestreli na dosku. Zakryjeme druhou fóliou a takto pekne cez fóliu vyvaľkáme rovnomerný približne pol centimetra hrubý plát, z ktorého potom vykrajujeme medovníčky.
  4. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhratej na 200 stupňov približne 6 minút, kým nám medovníčky nezačnú pekne hnednúť. Ja si zapínam na rúre horný a spodný ohrev a plech vkladám do vrchnej tretiny rúry, pretože v strede sa mi upiekol spodok do hneda a z vrchnej strany boli príliš svetlé a nechcela som ich presušiť.
  5. A v tomto bode sme sa dostali k tomu, ako mať krásne vláčne a mäkké medovníčky. Nesmú byť dlho v rúre! Po vytiahnutí ich preložte na studený plech a akonáhle vychladnú, treba ich zavrieť do vzduchotesnej nádoby a hotofka. (Ak by boli po vytiahnutí ešte stále príliš mäkké, nechajte ich cca minútu na horúcom plechu aby došli a následne preložte na studený alebo mriežku).

Verím, že vám budú chutiť rovnako, ako nám. Mňam 😀 Dobrú chuť želám.

TIP: Skúšali sme aj 200 g ražnej múky, 150 hladkej špaldovej a 100g pomletých orechov a chutia tiež božsky!! Múky sa netreba báť obmieňať, keď nejaký druh nemáte. Chce to ale prax, aby bola konzistencia cesta taká, aká ma byť 😉

Ohodnoť Recept

9 komentárov

  1. Mariasefcikova43@gmail.com

    Ahoj Mirka takze ako si pisala vyssie ze ak dam 200 g raznej muky a 100 g hladkej spaldovej a 100 g orechov bude cesto ok lebo mam doma len celozrnu special stredna , hladka spaldova a raznu muku

     
  2. Skusali sme takto : 200 g ražnej múky, 150 hladkej špaldovej a 100g pomletých orechov a boli naozaj uzasne…az mam pocit, ze este jemnejsie, ako tie povodne 🙂

     
  3. ..len potom, ked to vyklopis z misky, daj si to na pomucenu dosku a spracuj do gulicky, nech to nie je moc lepive 😉 cesto ma ale zostat makke, vlacne 🙂

     
  4. www.mariasefcikova43@gmail.com

    ok dakujem

     
  5. z receptu sa mi nejakym zazrakom vytratila 1 čl sody bikarbony, tak na nu prosim nezabudnite 🙂 Na poruche pracujeme 🙂

     
  6. Ahoj, pozeram, ze pecieme takmer rovnake medovnicky 🙂 akurat ja mam rozpis na 500g muky, takze davam o 20g viac masla a medu a davam 5 lyzic kokosoveho cukru. A peciem na 180’C 10 min. U nas maju uspech medovnicky aj len z cisto spaldovej celozrnnej hladkej muky, vydrzia makke celu vecnost, a zdobim ich len malou mandlou. Na Velku noc vyskusam na tvoj podnet nahradit cast spaldovky mandlovou mukou.. Zle to urcite nebude 😉

     
    • Jeeej, parada 🙂 u nas vecnost nevydrzia, lebo sa vzdy zjedia 😀 ale nerobim nejake velke mnozstva 😀 to s tym kokosovym cukrom skusim..musi to byt megaaa chutne!! 😀

       
  7. Uz robim z druhej davky. Mirka, su fantasticke. Ja som uplne hotova z toho, ake je to cesto vlacne a vyborne sa s nim pracuje, ked tam idu take zdrave muky. Uz iny recept na medovniky robit nebudem. Velke dakujem, si fantasticka!

     

Napíš Koment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*