Musím sa priznať, že ja a medovníčky sme doteraz mali taký vzťah, že som ich akurát tak rada jedla. Tento rok som sa rozhodla, že im predsa len dám šancu a skúsim si vymyslieť vlastný recept, ktorý by bol ušitý na mieru nám a našim potrebám. Receptov na medovníčky je asi miliarda, ale ja som chcela taký ten svoj, ktorý potom raz odovzdám Miuške a ona ich bude piecť svojim ďeťom a vnúčatám 😀 Veď to poznáte 😀 Keď už doma niečo pečiem, všetci oceníme, keď to nie sú iba prázdne kalórie. A teda môj hokus – pokus sa podaril!
„Piškóta“ Maťka z foodblogu Stvory z kuchyne bola na horúcej linke a ako také trdlo som s ňou konzultovala každú blbosť. Hlavne som chcela, aby boli mäkké!!! Mno a dozvedela som sa, že základ je v tom, aby ste medovníčky nepiekli príliš dlho a hneď po upečení premiestnili na studený plech. Akonáhle vychladnú, treba ich zatvoriť do vzduchotesnej nádoby. Čiže žiadna veda, len to treba vedieť. Moje prvé medovníčky majú už 4 dni a sú krááásne mäkučké, ako pampúšiky.
Prvé boli chuťovo veľmi diétne.. čo si budeme hovoriť, málo sladké, ale chcela som prísť na to, kde je to naše „sladké minimum“. Našli sme ho a sme spokojní. Tieto posledné už sú podľa mňa akurát sladké pre deti, im tie 2 pl muscovada k medu úplne stačia. Pre nás dospelákov najbližšie možno ešte 1-2 pl muscovada pridám. Je to skvelý pocit, keď pod rukami miesite cesto a vlastne ani neviete, čo z toho vznikne.. Takto nejako sme sa s maminou cítili dnes, keď sme si vymysleli vlastný recept na linecké koláčiky. 😀 A bude aj foto s „hulákom“, ako by Miuška povedala 😉 Tak poďme už k tomu receptu..
Ingrediecie
- 100 g ražnej múky (dávam chlebovú tmavú)
- 100 g špaldovej polohrubej múky
- 50 g hladkej špaldovej múky
- 100 g špaldovej hrubej celozrnnej múky
- 100 g pomletých orechov
- Štipka soli
- 140 g medu
- 4 – 5 pl muscovado cukru (= Keď ale robíte pre detičky, 2 pl sú úplne postačujúce. Keď si k tomu prirátate ešte aj bielkovo-cukrovú polevu, sladkého je habadeeeej..)
- 1 čl perníkového korenia (môžete si ale rozdrviť aj 4 klinčeky, 1 guličku voňavého korenia, ½ kl mletej vanilky, 3 guličky z tobolky kardamónu, ½ kl nastrúhaného muškátového orieška)
- 1 čl cejlónskej škorice
- 1 čl sódy bikarbóny
- 80 g masla
- 2 vajcia
Postup
- Dáme si do misky maslo, med a cukor roztopíme nad parou. Pokiaľ nám zmes chladne, navážime si sypké suroviny. Do vlažnej tekutej zmesi pridáme vajcia a jemne zašľaháme metličkou, aby sa hmota zmenila na peknú kompaktnú. Vyzerá ako taký tekutejší rôsol 😀
- Všetko vylejeme do sypkej zmesi a stierkou, alebo vareškou poriadne premiešame. Keď sa začne pekne lepiť, vyklopíme na pomúčenú dosku (ak treba) a vymiesime cesto do guličky. Má byť jemné, vláčne a na dotyk mäkké. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke. Stačí aj pol hodinka – hodinka, aby trošku zatuhlo. Ja nie som moc na recepty, kde treba čakať celú noc a teda ani toto cesto nemám odskúšané, keď je odstáte celú noc.
- Cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu znovu zabalíme do fólie, aby nám neoschla. Druhú položíme na fóliu, ktorú sme si rozprestreli na dosku. Zakryjeme druhou fóliou a takto pekne cez fóliu vyvaľkáme rovnomerný približne pol centimetra hrubý plát, z ktorého potom vykrajujeme medovníčky.
- Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhratej na 200 stupňov približne 6 minút, kým nám medovníčky nezačnú pekne hnednúť. Ja si zapínam na rúre horný a spodný ohrev a plech vkladám do vrchnej tretiny rúry, pretože v strede sa mi upiekol spodok do hneda a z vrchnej strany boli príliš svetlé a nechcela som ich presušiť.
- A v tomto bode sme sa dostali k tomu, ako mať krásne vláčne a mäkké medovníčky. Nesmú byť dlho v rúre! Po vytiahnutí ich preložte na studený plech a akonáhle vychladnú, treba ich zavrieť do vzduchotesnej nádoby a hotofka. (Ak by boli po vytiahnutí ešte stále príliš mäkké, nechajte ich cca minútu na horúcom plechu aby došli a následne preložte na studený alebo mriežku).
Verím, že vám budú chutiť rovnako, ako nám. Mňam 😀 Dobrú chuť želám.
TIP: Skúšali sme aj 200 g ražnej múky, 150 hladkej špaldovej a 100g pomletých orechov a chutia tiež božsky!! Múky sa netreba báť obmieňať, keď nejaký druh nemáte. Chce to ale prax, aby bola konzistencia cesta taká, aká ma byť 😉
Ahoj Mirka takze ako si pisala vyssie ze ak dam 200 g raznej muky a 100 g hladkej spaldovej a 100 g orechov bude cesto ok lebo mam doma len celozrnu special stredna , hladka spaldova a raznu muku
Skusali sme takto : 200 g ražnej múky, 150 hladkej špaldovej a 100g pomletých orechov a boli naozaj uzasne…az mam pocit, ze este jemnejsie, ako tie povodne 🙂
..len potom, ked to vyklopis z misky, daj si to na pomucenu dosku a spracuj do gulicky, nech to nie je moc lepive 😉 cesto ma ale zostat makke, vlacne 🙂
ok dakujem
z receptu sa mi nejakym zazrakom vytratila 1 čl sody bikarbony, tak na nu prosim nezabudnite 🙂 Na poruche pracujeme 🙂
Ahoj, pozeram, ze pecieme takmer rovnake medovnicky 🙂 akurat ja mam rozpis na 500g muky, takze davam o 20g viac masla a medu a davam 5 lyzic kokosoveho cukru. A peciem na 180’C 10 min. U nas maju uspech medovnicky aj len z cisto spaldovej celozrnnej hladkej muky, vydrzia makke celu vecnost, a zdobim ich len malou mandlou. Na Velku noc vyskusam na tvoj podnet nahradit cast spaldovky mandlovou mukou.. Zle to urcite nebude 😉
Jeeej, parada 🙂 u nas vecnost nevydrzia, lebo sa vzdy zjedia 😀 ale nerobim nejake velke mnozstva 😀 to s tym kokosovym cukrom skusim..musi to byt megaaa chutne!! 😀
Uz robim z druhej davky. Mirka, su fantasticke. Ja som uplne hotova z toho, ake je to cesto vlacne a vyborne sa s nim pracuje, ked tam idu take zdrave muky. Uz iny recept na medovniky robit nebudem. Velke dakujem, si fantasticka!
wueheeeeej 😀 😀 😀 😀 😀 tak to sa mega tesiiiiim :-* :-* :-*