Takú som mala obrovskú chuť na králika, že som nabehla do obchodu a dúfala, že ho tam nájdem a hľa, našla som.. Na Malte je králik národným jedlom, čo bola pre mňa celkom novinka, ale aj napriek maltským zvykom u mňa predsa len vyhrala stará dobrá klasika…pečený s kyslou kapustou. Nezabudnite stehná nechať zatiahnuť na masle, získajú fajnovučkú jemnú chuť. A tá kyslá kapusta…mňáááám…no jedna báseň..práve som ho dojedla, ale aj tak mi sliny tečú a som rada, že mi zostal ešte aj na zajtra. Ak robíte pre menšie detičky, vynechajte restovanie na panvici, stehná iba poukladajte do zapekacej misy, zalejte vodou, pridajte kapustu, zakryte alobalom a duste v rúre okolo hodinky, kým nebude mäso mäkké. Soliť netreba, keďže kapusta už slaná je…ale to je vyslovene pre malé detičky, ktoré už môžu kvasenú kapustu.
Ingrediencie
- 100 g kvalitnej prerastenej slaninky
- 1 pl oleja z hroznových semiačok
- 3 plátky masla
- 4 stehná z králika
- himalájska soľ
- 1 čl mletej sušenej zeleniny
- zemiaky
- olivový olej
Postup
- Králičie mäso poriadne umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Slaninku nakrájame na kocky a aj s olejom opražíme na panvici. Orestovanú slaninku vyberieme a do panvice vložíme plátky masla a pridáme stehná. Necháme ich krátko zatiahnuť, aby do seba nasali roztopené maslo, keďže králičie mäso je suchšie.
- Keď máme stehná do zlatava orestované, preložíme ich do zapekacej misy, pridáme slaninku a do panvice nalejeme cca 1 dcl vody a necháme výpek zovrieť. Pridáme doň mletú sušenú zeleninu a zalejeme ním stehná v zapekacej mise.
- Mäso prikryjeme kyslou kapustou, zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi hodinku. Prípadne, kým je mäso úplne makké. Potom dáme dolu alobal a pečieme ešte chvíľu odokryté pekne do zlatava.
- Ako príloha sa skvele hodia pečené zemiaky. Ošúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky, alebo hranolky, blanšírujeme vo vriacej vode asi 5 minút, potom ich scedíme a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pečieme asi 20 minút na 200 stupňoch. Prípadne kontrolujte, podľa toho, ako vám pečie rúra.
Želám vám dobrú chuť 🙂