Mám naozaj rada túto tortu, pretože nielen chutí, ale aj dobre vyzerá. Len sa na ňu pozrite,nepreháňam. Okrem toho je vyrobená zo samých dobrých surovín – z mrkvy, tvarohu, ovsených vločiek. Keď som ju dokončila, rozhodla som sa, že moje dielo ozdobím niečím dekadentným, tak som pripravila tento nádherný ganache z jahôd, malín a čučoriedok. Môžete použiť aj iné suroviny, ale pozrite sa, ako pekne vyzerá tá ružová poleva.
Ingrediencie
- 2 očistené mrkvy
- 3 vajcia
- 1 plnotučný tvaroh
- 6 PL oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček hladkej špaldovej múky
- ½ hrnčeka hladkej špaldovej celozrnnej múky
- 1/3 hrnčeka ovsených vločiek
- 1 ČL mletej cejlónskej škorice
- 2 PL kvalitného kakaa alebo karobového prášku
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 140 g cukru (podľa chuti a zvyku)
- štipka soli
- 3 PL čerstvo pomletých ľanových semiačok
Poleva
- kyslá smotana alebo jogurt
- 1 KL sušenej pomletej vanilky
- cukor podľa chuti
Poleva ovocný ganache
- 100 g ovocného pyré (jahody, maliny, čučoriedky)
- 250g bielej čokolády
- 1 PL masla
Postup
- Jemne mrkvy nastrúhame, pridáme vajcia, olej a mlieko a zamiešame s cukrom. Vo vedľajšej miske zmiešame všetky sypké suroviny. Zmiešame suché prísady s mokrými a vlhkú hmotu vylejeme do formy, vytretej maslom a vysypanej polohrubou múkou.
- Pečieme asi 25 minút na programe teplovzdušná rúra. Po vychladnutí tortu potrieme kyslou smotanou s cukrom a vanilkou a môžeme servírovať. Na ozdobu môžeme posypať strúhanou horkou čokoládou.
- Ak sa rozhodnete pre ganache, postup je jednoduchý. Ovocie si uvaríme, rozmixujeme na pyré a necháme ešte chvíľu na ohni, aby sa odparila voda a vzniknutá kaša začala bublať. Ak používate maliny, pyré prepasírujte kvôli zrniečkam. Prepasírované pyré odvážime a vrátime do kastrólika, aby sme ho ohriali. Pridáme čokoládu, vymiešame na hladký krém, pridáme maslo, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke asi 2 – 3 hodiny. Mierne stuhnutým ganache zdobíme povrch cesta.Dobrú chuť.
V recepte chyba informacia kedy pridať tvaroh a takisto chýba info na koľko stupňov piecť.