Aj tento recept vznikol na chate u mojich rodičov, keď sme s maminou chceli potešiť našich chlapov, ktorí dostali chuť na pizzu. Donáška do lesa tam nefunguje, ale múku a pec máme, tak prečo to neskúsiť? Zamilujete si ju! Sľubujem!
Cesto na 2 pizze
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 150 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
- 2 pl olivového oleja
- ½ čl muscovado zlatého cukru alebo jačmenného sladu
- 15 g čerstvého droždia
- 1 čl himalájskej alebo morskej soli
- 250 ml teplej vody
Paradajkový základ
- 3/4 hrnčeka domáceho kečupu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- 1 pl nasekaného čerstvého tymianu
- 1 pl olivového oleja
Obloženie
- šunka, schwarzwaldská šunka, cibuľa, čerstvé hnedé šampiňóny, prerastená oravská slaninka, v olivovom oleji naložené artičoky, cherry paradajky…
Na posypanie
- 1 pološtiepok neúdený, alebo iný tvrdý syr
- 2 veľké hrste rukoly
Postup
- Všetky ingrediencie na cesto dáme do kuchynského robota a necháme miesiť na najnižších otáčkach, kým nevznikne kompaktná hmota. Následne zvýšime otáčky na strednú rýchlosť a miesime 5 minút. Zakryjeme misku fóliou a necháme 30 – 40 minút kysnúť. Môžete urobiť aj môj obľúbený variant, keď po 20 minútach kysnutia z cesta urobíte 2 bochníky, pokropíte ich vodou, zakryjete fóliou a necháte ešte 20 minút kysnúť.
- Medzitým si pripravíme paradajkový základ. Domáci kečup, tymian, nastrúhaný cesnak, soľ, korenie a olej zmiešame a necháme postáť. Zatiaľ vyvaľkáme alebo „ponaťahujeme“ naše pizze.
- Rúru aj s plechom bez okrajov necháme rozohriať na 250 stupňov. Na pizzu natrieme paradajkový základ. V sezóne použite pokojne „pesto“ z medvedieho cesnaku (domáci kečup, veľká hrsť medvedieho cesnaku, čerstvý tymian, soľ, korenie, olivový olej). Poukladáme obľúbené prísady. Ja hlasujem za šunku, na ňu schwarzwaldskú šunku, čerstvé šampiňóny, na prúžky nakrájanú cibuľu, na tenké pásiky prerastenú oravskú slaninu, v olivovom oleji naložené artičoky a na kolieska nakrájané cherry paradajky. No a šup s ňou do rozpálenej rúry na horúci plech.
- Používam na to fintu, ktorú som sa naučila pri pečení chleba. Keď tvarujete pizzu, či už valčekom alebo rukami, tak vytvarované cesto položte na plech bez okrajov, vystlaný papierom na pečenie. Poukladajte ingrediencie, otvorte rúru a z plechu, na ktorom máte papier na pečenie s pizzou, si urobte akoby lopatu na chlieb 😀 A už len prešuchnite pizzu s papierom na pečenie zo studeného plechu na ten horúci v rúre. Ťažko sa mi to slovne popisuje, ale snáď sa chápeme 😀
- Pečieme na vrchnom a spodnom ohreve asi 10 minút, pridáme nahrubo nastrúhaný tvrdý syr a pečieme ešte 2-3 minútky. Pred podávaním odporúčam statočne posypať rukolou.
TIP: Do okrajov môžete ukryť neúdenú pareničku. Pozdĺžne ju prerežte a na 1 pizzu použite 1 polovicu. Rozmotajte ju a uložte po obvode pizze a zakryte cestom, aby ste vytvorili pekný okrúhly okraj.
tohle znie skvele, akurát asi budem podvádzať u domáceho kečupu a dám tam radšej Passatu
petrajesvetra@centrum.sk