Grilážky so slaným karamelom

Čo si budeme navrávať. Zdravé grilážky proste neexistujú, nech si ich nazveme akokoľvek. Jediné, čo môžeme urobiť, je trošku upraviť recept a s prižmúrením oboch očí to nebude až tak kalorické, ako s tým ohromným množstvom masla, čo tam pôvodne ide. Keďže doma príliš neuznávame biely cukor a polotovary (ako napríklad salko), rozhodla som sa skúsiť to trošku inak, ako v tradičných receptoch, keďže grilážky milujem. Ich chuť je jedinečná a povedala som si, že ich tento rok proste skúsim urobiť na môj spôsob a basta.

Vychádzala som z receptu na slaný karamel, ktorým plním makrónky, takže som si bola istá, že to ide aj bez salka a tony masla 😀 Plnka je krásne vláčna a stuhne aj pri izbovej teplote, nerozteká sa. Chuť opražených orieškov tomu dodá ten správny šmrnc a kým to tu o druhej v noci píšem, som stihla zjesť asi zo desať kúskov, a rozhodne s tým neplánujem prestať 😀 😀 😀 Tak poďme na to!

Ingrediencie

  • 200 g vlašských orechov
  • 300 g trstinového cukru
  • 200 g 33% smotany
  • 1/2 čl himalájskej soli (ak chcete slaný karamel, dajte 1 čl soli)
  • 1 kl sušenej mletej vanilky
  • 50 g masla
  • 3 ks tortových oplátok

Postup

  1. Orechy poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť na 200 stupňov cca 9 minút. Potom preložte na čistú utierku a šúchaním zbavte šupiek. Ak na orechoch zostanú šupky, vôbec to nevadí. V mixéri polovicu rozmixujte a druhú mixujte kratšie, aby zostali väčšie kúsky.
  2. Cukor nechajte pomaly rozpustiť na tekutý karamel. Smotanu medzitým zohrejte pod bod varu a vlejte do karamelu, pridajte vanilku a soľ (v mažiariku pomletú na prášok, aby sa rýchlejšie roztopila) a miešajte, kým sa všetko úplne nespojí a neroztopí. Nezľaknite sa, riadne to zasyčí a začne bublať. Odporúčam cukor topiť na strednej teplote, aby vám nezhorel.
  3. Keď už máte všetko kompaktné a roztopené, pridajte mleté vlašské orechy, odstavte zo sporáka, pridajte maslo a miešajte, kým sa neroztopí.
  4. Karamelovo-orechovú masu necháme (najlepšie na balkóne) jemne vychladnúť, ale kontrolujeme, aby úplne nestuhla, ťažko by sa natierala na oplátky.  Zatiaľ si pripravíme tortové oplátky.
  5. Orechovú plnku si rozdelíme na dve rovnaké časti (stačí v miske stierkou) a začneme natierať na prvú oplátku rovnomernú vrstvu až po okraje. Prikryjeme druhou oplátkou a znovu natrieme ďalšiu vrstvu plnky a zakryjeme poslednou, treťou oplátkou.
  6. Zaťažíme knihami a necháme úplne vychladnúť. Netreba ich dať do chladničky, pri izbovej teplote to pekne stuhne.
  7. Po stuhnutí nakrájame na tvary, aké sa nám páčia. Môžete na štvorce a z nich trojuholníky, alebo obdĺžniky ako ja, alebo malé kocky..to už je len a len na vás. Môžete robiť aj jednoposchodové grilážky. Budete ale potrebovať o jednu oplátku viac. Dobru chuť !
Ohodnoť Recept

8 komentárov

  1. Tak toto mi chýbalo už ROKY!! Grilažky robievala zásadne moja babka a som presvedčená o tom, že zdĺhavejšou metódou zahrňujúcou „dobroty“ ako salko, extra cukor, kopec masla a iné im podobné..no mne aj tak najviac chutili! 🙂 Keď som zbadala tento superrýchly a jednoduchý recept, povedala som si, že to skúsim (ešte jeden posledný pred Vianocami a ozaj koniec :)) a Miriam..začínam ťa podozrievať, že recept máš od mojej babky (mimochodom ku mne sa nikdy nedostal..)! :)) Chuť je na nerozpoznanie! Ďakujem za super recept a zakladám k ďalšim vianočným..krásne sviatky prajem! 😉

     
    • Hahaaaa….tak teraz si ma extreeeemne potesila!!!!! Ja som sa tych grilaziek nevedela dojest tiez doma 😀 A teda, lahsie sa mi jedlo, ked som vedela, ze su bez salka a skoro bez masla 😀 A tiez ma milo prekvapilo, ze na chuti to nijako nebolo citit 😀 Ked som ich zacala tak „od oka“ robit, stale som v rozpakoch cakala na to, kedy stuhnu a budem ten „zazrak“ moct ochutnat, ze ci sa to vobec bude dat jest 😀 tak zelam vsetko dobre do Noveho roku a nech nam to vsetkych zdravo pečie 😀 😀 😀

       
  2. Dalsi skvely mlsotny recept do zbierky! Vcera zlepene, dnes uz zjedene 🙂
    Dakujem.

     
  3. Mirka, ja ich takto robievam bežne (len bez soli). Mama ich včera ochutnala a pýtala sa,ze prečo ona ich nemáva take dobre (robieva ich so salkom a celou horou ?). Este navrch pokvapkám horkou čoko ?

     
  4. Pingback: Vianoce budú. Bodka. – lapetitemary.sk

Napíš Koment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*