Profiterolky, kto by ich nemal rád, že? 🙂 Takže tu je recept na túto dobrotu v zdravšom prevedení samozrejme.
Cesto na profiterolky:
Ingrediencie
- 250 ml vody
- štipka soli
- 50g trstinového nerafinovaného cukru
- 120g masla
- 180g hladkej špaldovej múky
- 4 vajcia
Krém do profiteroliek:
Ingrediencie
- 4 žĺtky
- 60g kokosového cukru
- 50 g gaštanovej múky (ak nemáte, dajte hladkú špaldovú)
- 500 ml mlieka
- vanilkový struk
Postup
- Do hrnca dáme vodu, maslo, štipku soli, cukor a privedieme do varu. Stíšime oheň.
- Potom pridáme múku a miešame, kým sa nám nevytvorí z cesta kompaktná hmota, guľa a na dne kastrólika musí byť taký biely povlak.
- Preložíme cesto do druhej misky, sadneme si k telke a miešame, kým cesto nevychladne. Stačí, keď bude jemne teplé, hlavne, aby sa nam tam vajíčka neuvarili, keď ich budeme pridávať.
- Vajíčka zásadne pridávame po jednom a každé poriadne zapracujeme do cesta. Ja som použila kuchynský robot… 🙂 Išlo to rýchlejšie. Toto cesto je dosť tuhé a cez ozdobné vrecúško sa vytlačiť dá naozaj veľmi ťažko.
- Ja som vzala dve čajové lyžičky, na pečiaci papier som ukladala malé kôpky veľké ako menší vlašský orech a mokrou lyžičkou som im uhladila povrch .Ide to rýchlo. 🙂
- Plech šupneme do rúry vyhriatej na cca 200 stupňov, 20 minút… samozrejme, treba sa riadiť rúrou, 😉 po 20 minútach profiterolky poprepichujeme z boku ostrou špajlou a dáme ešte na minútku-dve do rúry, aby unikla para a trošku schrumkavela kôrka. Keď aj tento posledný krok vynecháte, nič sa nedeje. 😉
- Studené koláčiky prekrojíme na polovicu, ale necháme ich spojené a plníme krémom, alebo šlahačkou. My sme asi polovicu zjedli ešte nenaplnených..chutia fakt dokonalo len tak 🙂
- Tak a poďme na krém. Rozkrojte vanilku, vyškrabte semiačka a pridajte k mlieku v kastróliku aj semiačka, aj šupku.
- Priveďte k varu. Medzitým si vyšlahajte žĺtka s cukrom do bledej nadychanej peny, zašlahajte do peny aj múku.
- Do zmesi začnite počas stáleho miešania prilievať horúce mlieko, zmiernite oheň a prelejte všetko do kastrólika a miešajte, kým vám nezhustne na pudingovú konzistenciu
- Nechajte vychladnúť (odporúčam premiešavať, aby sa vám neytvorila „koža“). Plnku môžete vyšperkovať citrónovou šťavou, kôrou..pomarančovou 🙂 podľa nálady a chuti. Ja mám najradšej žĺtkovo vanilkovú a nepohrdnem ani citrónovou..
Mám ešte toľko nápadov, čím ich naplniť, tak poskúšam a potom hneď zapisujem 🙂
Vaša Miriam 🙂